Honden, belasting of subsidie?

Wees gerust, ODE gaat geen subsidie geven op honden, of welke andere huisdieren dan ook. Subsidie geef je aan projecten of organisaties die een belang dienen. Een algemeen belang, waar zoveel mogelijk mensen beter van worden. Kunstbeleving bijvoorbeeld, of sport, of een maatschappelijk project waar een buurt beter van wordt, of een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om kinderen een leuke tijd te bezorgen, een muziekgezelschap of een vereniging.

Subsidie geef je niet voor honden, dat moeten de baasjes zelf betalen. Honden dienen enkel het belang van hun eigenaar. Voor andere mensen kunnen honden zelfs vervelend zijn. Als ze niet alleen kunnen blijven en daarom heel veel blaffen, of wanneer ze dingen stuk bijten, over akkers rennen, of als ze poepen op plekken waar mensen moeten lopen.

Sommige mensen haten honden, of zijn er bang voor en vinden het vreselijk om ze overal tegen te komen, vooral als ze loslopen. En iedereen vindt het verschrikkelijk om in hondenpoep te trappen.

Honden kunnen veel. Ze bewaken huizen, zorgen dat mensen bewegen, helpen tegen stress en eenzaamheid en ze helpen om nieuwe mensen te ontmoeten. Er bestaan echter geen honden die hun eigen poep kunnen opruimen. Dat moet degene doen die hen uitlaat. Dat is geen leuk werkje, maar het hoort erbij. Het is dan wel fijn als je niet kilometers met zo’n zakje poep moet lopen voordat je het ergens kwijt kunt.

De gedachte is gaan leven dat hondenbelasting bedoeld is om de zakjes en de bakjes voor de hondenpoep te betalen, en de veldjes met een hek omheen waar honden los mogen lopen. Sommige mensen denken zelfs dat hondenbelasting een soort boete is voor het hebben van een hond.

Dat is niet zo. Hondenbelasting heeft eigenlijk niks met honden te maken. Hondenbelasting gaat gewoon in de grote pot, de gemeente kan ervan betalen wat ze wil. Bijvoorbeeld kan ze het geld uitgeven aan plannen om mensen meer te laten bewegen, of om iets te doen tegen eenzaamheid of het voorkomen van psychische problemen.

Oh maar wacht. Als er geen honden waren zou de gemeente daar nog veel meer aan uit moeten geven, want honden zorgen immers voor beweging, helpen tegen eenzaamheid en mensen voelen zich er beter door. Dus eigenlijk besparen honden de gemeente veel geld. Als je het zo bekijkt, zou je bijna subsidie geven aan mensen voor wie het te duur is om een hond goed te verzorgen.

Nee, subsidie gaat een beetje ver. De hondenbelasting afschaffen, zoals Gulpen-Wittem en veel andere gemeenten al deden, daarvoor vindt ODE het onderhand tijd. Dan mogen de boetes voor wie de poep niet opruimt en zijn hond overal los laat lopen wel omhoog.

Lees hier hoe het in ons verkiezingsprogramma staat

terug