Samen met inwoners

De mensen die in onze gemeente wonen:
De inwoners van onze gemeente kiezen de gemeenteraad en daarmee de mensen die hun stem zijn binnen het gemeentebestuur. Ze stemmen op wie dat volgens hen het beste kan. De raad praat vier jaar lang namens de mensen die in EijsdenMargraten wonen.

Daarom is het belangrijk dat inwoners mee kunnen denken en de raadsleden voeden met argumenten. De gemeente heeft haar burgers nodig. De mensen die hier wonen beschikken over veel kennis, kunde en ervaring die de gemeente hard nodig heeft om tot een goed beleid te komen.


wil samenwerken met de inwoners.

Geluk maken we samen: Inwoners van onze gemeente hebben een goed oog voor wat er nodig is in hun omgeving. De gemeente is er niet in haar eentje verantwoordelijk voor dat daarvoor gezorgd wordt, dat moeten we samen doen. Soms is het voldoende om iets te melden, soms moeten de handen uit de mouwen.

ondersteunt plannen van burgers die in het algemeen belang zijn en het geluk van inwoners bevorderen.

Gesprek in plaats van informatie ontvangen: Als de gemeente duidelijk vertelt wat ze doet en wat ze van plan is, dan weten burgers waar ze aan toe zijn. Echter, alleen zenden door de gemeente en ontvangen door de inwoners is te mager. Eerlijke communicatie nodigt uit tot meedoen en versterkt het vertrouwen in elkaar.

vindt dat mensen vroeg en serieus betrokken moeten worden bij plannen die hen raken.


Een ombudsfunctie helpt
: Het kan altijd een keertje misgaan. Dan moeten mensen weten bij wie ze terecht kunnen met hun zorgen, grieven, of bezwaren tegen besluiten.


wil een onafhankelijke ombudsfunctie,omdat die de inwoners een kans biedt om wat hen overkomen is, of dwars zit, bespreekbaar te maken, zonder meteen verwikkeld te raken in (formele) juridische procedures.

terug naar ODE aan de democratie