ODE is de enige lijst waarvan elke zetel die erbij komt daadwerkelijk een vrouwelijk of een jonger raadslid toevoegt aan de raad.
Een zetel vraagt ongeveer 650 stemmen. Elke stem telt.
Een zetel vraagt ongeveer 650 stemmen. Elke stem telt.
Bij het interview door T(ypisch) v(an) Eijsden werd de vraag gesteld: stemmen mensen op een persoon of op een programma. Onderliggende vraag klonk als: stemmen mensen weloverwogen?
Wanneer je op deze vraag eerlijk antwoord wil geven, kom je bij persoon uit, maar wat als de persoon die jij kent een mening vertegenwoordigt waar je niet achter staat?
Tot nu toe was op personen stemmen in Eijsden-Margraten redelijk ongevaarlijk. Er zaten geen mensen tussen met ideeën die een gevaar opleverden voor de democratie, geen mensen die op persoonlijke macht uit waren ten einde zichzelf enorm te verrijken. En de omgeving leek het niks uit te maken.
Maar nu zitten we in een andere tijd. Het klimaat verandert op een manier die in ons nadeel werkt, de verkeersoverlast is voor veel inwoners onverdraaglijk geworden, de landbouwgronden ogen groen, maar zijn ze dat ook en wat gaat er gebeuren als er veel boerenbedrijven stoppen? Wat betekent dat voor ons landschap en als gevolg daarvan voor ons toerisme? Er moeten knopen doorgehakt worden.
Het vertrouwen in de politiek is laag en het bestuur van Eijsden-Margraten heeft weinig gedaan om dat vertrouwen te vergroten. Alleen door anders te stemmen, krijg je een andere raad en een ander college.
Met je stem geef je vertrouwen aan de mensen die het moeten doen. De persoon waar je op stemt zit daar echter niet alleen. Anderen kunnen rechten ontlenen aan de stem die de man of vrouw van jouw voorkeur krijgt. Wil je dat?
Soms leunen partijen op een landelijke naam, maar vertegenwoordigen ze die ook? Klopt hun boodschap? D66 doet niet mee in Eijsden-Margraten maar de PRO – GROENLINKS – PVDA – combinatie schermt desondanks met die naam, is dat eerlijk of wordt de kiezer nu al bedrogen? Het CDA zegt dat ze kiest voor vernieuwing en verjonging, maar is dat echt zo? Betekent stemmen op de VVD in Eijsden-Margraten hetzelfde als op Rutte stemmen?
De lokale partijen winnen overal aan kracht en de verwachting is dat zij de grote winnaars worden deze gemeenteraadsverkiezingen. Eijsden-Margraten heeft twee lokale partijen. Wat onderscheidt hen van elkaar?
Er valt wat te kiezen deze keer.
ODE hoopt dat de kiezer zich bewust is van die mogelijkheden en weloverwogen, wijs, gaat stemmen. Liefst op ons natuurlijk, want alleen met een stevig aantal zetels krijgen we iets in de melk te brokkelen.
Daarbij vergroot elke stem op ODE de kans op een vrouw en/of een jongere in de raad. Dat heeft Eijsden-Margraten nodig. ODE heeft bovendien een vrouwelijke wethouderskandidaat.
Na een hete en een verdronken zomer, twee kledderwinters, twee jaar mondkapjes, afstand houden, thuiszitten, stormenreeksen, en de ontdekking dat zelfs je huisdier bijdraagt aan de stikstofophoping, kunnen we niet meer ontkennen dat de klimaatproblemen ons hebben bereikt.
We hoeven nog niet ons huis uit, we hebben nog voldoende voedsel omdat onze boeren nog vooruit kunnen en onze infrastructuur spoelt nog niet op grote schaal weg, maar elders gebeurt dat wel. Op andere plekken in de wereld is al geen voedselproductie meer mogelijk, stromen woongebieden vol, waaien weg of branden af.
Het is moeilijk voor te stellen dat het hier zover komt. Wij zitten goed, op een paar pechvogels na en die andere pechvogels wonen ver weg, dus wat kunnen we daaraan doen?
Wij niks, maar zij zoeken plekken om te overleven en zullen gaan trekken. Net als de grote volksverhuizingen waarover we op school leerden, zullen hele volkeren hun heil ergens anders gaan zoeken. Hoe soepel zal dat verlopen? En in hoeverre lost verhuizen het probleem op als de oorzaak niet wordt aangepast?
Jongeren kijken verder. Zij zijn weliswaar geboren in een wereld waar alles bestaat, maar hun toekomst is niet, zoals de meesten van ons dat vroeger ervoeren, een onverwoestbare werkelijkheid. Ze waren al wakker voor de pandemie en ze werden daardoor alleen maar bevestigd in hun denken: We moeten nu iets doen om het tij te keren.
ODE vindt dat je juist als lokale partij de verantwoordelijkheid moet nemen voor een gezonde en veilige toekomst voor je gemeente. Je staat dicht bij de inwoners en geniet hun vertrouwen. Dat is een goede basis om samen stappen te nemen.